Noutăţi

11 noiembrie 2020

La stația de 400 kV Vulcănești au început lucrările de elaborare a studiului pentru curățirea a zonei contaminate de substanțe nocive (PCB)

Recent, la stația de 400 kV Vulcănești au început lucrările de elaborare a studiului pentru curățirea a zonei contaminate de substanțe nocive (PCB - bifenilii policlorurați). Proiectul este finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare și implementat de organizația DEKONTA.

În anii 70, a avut loc o explozie la stația electrică Vulcănești 400kV pe instalația de compensare longitudinală, care a dus la scurgerea uleiului și ca urmare la contaminarea pământului sub instalație. Deșeurile exploziei au fost îngropate; potrivit diverselor surse, acestea conțin de la 15 la 20 de tone de substanțe nocive. Agenția Cehă pentru Dezvoltare alocă circa 500 de mii de euro pentru implementarea acestui proiect, care prevede lucrări de cercetare. Specialiștii vor prelua mai mult de două mii de probe de sol și ape subterane, iar analizele vor fi procesate în Republica Cehă.

Mai multe detaliat despre acest subiect a relatat pentru GagauzNews, colegul nostru Octavian Ciobîrca, șeful Serviciului de dezvoltare în perspectivă și integrare europeană. Interviul integral puteţi citi aici (este disponibil doar în limba rusă).

Ultima modificare: 04.03.2024