Noutăţi

21 februarie 2022

Sistemele energetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa în regim izolat în perioada 24-26 februarie 2022

În perioada 24-26 februarie 2022 sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat, prin deconectarea de la sistemul energetic IPS/UPS (EЭС/ОЭС).

Funcționarea izolată este un test efectuat în scopul pregătirii sincronizării sistemelor electroenergetice a Republicii Moldova și Ucrainei cu sistemul electroenergetic ENTSO-E Europa Continentală. Acest test face parte din Acordul privind condițiile pentru viitoarea interconectare a sistemelor electroenergetice a Republicii Moldova și Ucraina la sistemul electroenergetic ENTSO-E Europa Continentală și este efectuat în două etape: iarna și vara.

Modul izolat de funcționare nu este un test de stres pentru sistemul electroenergetic. Scopul testului este de a demonstra capacitatea sistemului electroenergetic de a menține frecvența necesară de 50 Hz în diferite moduri de funcționare. Testele vizează deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice.

Programul de testare este coordonat cu ENTSO-E și include toate măsurile necesare pentru a menține fiabilitatea și securitatea alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Testele presupun realizarea unui șir acțiuni tehnice:

  • Deconectarea insulei energetice Burshtyn (Ucraina) de la sistemul electroenergetic ENTSO-E Europa Continentală și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei;
  • Deconectarea sistemului energetic unificat al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus;
  • Deconectarea sistemului energetic unificat al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.
  • Urmare efectuării testelor se va efectua reconectarea în regim sincron la sistemul energetic IPS/UPS.

Î.S Moldelectrica și NEK Ukrenergo sunt în comunicare strânsă permanentă și urmează planul de acțiuni agreat pentru toată perioada funcționării izolate. Rezultatele testelor vor servi drept bază pentru decizia ENTSO-E de a trece la operarea în paralel cu sistemele electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova.

Ultima modificare: 04.03.2024