Новости

11 июля 2024 г

Moldelectrica continuă să investească în îmbunătățirea calității serviciilor de transport a energiei electrice și eficientizarea operațională

Î.S. "Moldelectrica" continuă să avanseze în direcția consolidării și modernizării infrastructurii de transport a energiei electrice, marcând anul 2023, cu progrese semnificative și angajamente continue pentru îmbunătățirea calității serviciilor și eficientizarea operațională.

În luna mai 2023, în urma obținerii opiniei pozitive din partea Energy Community Secretariat asupra procesului de certificare a Î.S. "Moldelectrica" în calitate de operator de sistem independent, ANRE a demarat procesul de certificare finală și a reprezentat un pas important în recunoașterea a companiei ca operator de sistem. Certificarea finală prin Hotărârea ANRE Nr. 447 din 11 iulie 2023 conform standardelor europene a consolidat poziția noastră în domeniul energiei, deschizând noi oportunități pentru integrarea și colaborarea internațională.

În același an, Î.S. „Moldelectrica” a devenit membru observator la ENTSO-E, ce reprezintă un proces inițiat în 2018.

Pe parcursul anului 2023 a continuat implementarea proiectelor de interes național, astfel am reușit să avansăm în construcția liniei electrice aeriene 400 kV Vulcănești-Chișinău precum și au fost făcuți pași majori în inițierea Proiectului construcției celei de a doua linii de interconexiune 400 kV Bălți-Suceava. Adițional am reușit să elaborăm studiile necesare de sistem pentru identificarea celei de a treia linie de interconexiune cu România și anume linia electrică aeriană 400 kV Strășeni-Gutinaș.

Toate aceste proiecte urmează să parcurgă etapa dezvoltării și implementării active în următorii ani.

Pe lângă sarcinile tehnice ambițioase preconizate pentru anul 2023, Î.S. “Moldelectrica”, împreună cu colegii din Ministerul Energiei, ANRE și consultanții angajați au realizat diverse acțiuni pentru transpunerea acquis-ului comunitar al Uniunii Europene.

Rezultatele financiare pentru anul 2023 reflectă o performanță solidă, cu un rezultat financiar net pozitiv în valoare de 272 milioane lei. Această performanță este în mare parte datorată venitului obținut urmare a reevaluării la valoarea de piață a activelor pentru aducerea lor la valoarea justă. Procesul de reevaluare a imobilizărilor corporale a fost realizat de către un evaluator autorizat pe parcursul anului 2023.

Î.S. "Moldelectrica" este dedicată continuării proiectelor strategice pentru dezvoltarea rețelelor electrice de transport în următorii 10 ani, adaptându-le la standardele europene și asigurând astfel o sincronizare optimă cu sistemul electroenergetic european. Planurile noastre includ și inițiative pentru a garanta o alimentare constantă și fiabilă a consumatorilor de energie electrică din Republica Moldova, contribuind activ la dezvoltarea economică și socială a țării.

 

Последнее обновление: 11.07.2024